Σερφάροντας*

Recursos en la red y material de apoyo de GRIEGO para el aula de autoaprendizaje de la Escuela Oficial de Idiomas de Madrid-J. Maestro *[serfárondas] = navegando (por Internet)...

10 février 2006

Ρεμπέτικο- Αρχείο BBC-3ο

Παρόλο που η Ελληνική Υπηρεσία του BBC έχει κλείσει πρόσφατα, μας προσφέρει ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή από τα αρχεία του (1939-2005) με ηχητικά ντοκουμέντα. Η ιστοσελίδα αυτή είναι:

http://www.bbc.co.uk/greek/

bbcarchivo

Συγκεκριμένα, σήμερα σας προτείνουμε μια άσκηση κατανόησης προφορικού λόγου με το αρχείο:

Ο δρόμος του ρεμπέτικου περνάει απ' την Αυστραλία

Ακούστε το πρόγραμμα

Ακούστε λοιπόν δύο φορές τα πρώτα 5 περίπου λεπτά της συνέντευξης και απαντήστε (άσκηση Α) ή συμπληρώστε (άσκηση Β) σύμφωνα με το κείμενο:


Α. Συμπληρώστε σύμφωνα με το κείμενο:

1. Ο κύριος Στάθης Γκ. είναι…

…………………………………………………………………………………………….

 2. Πριν δώδεκα χρόνια μίλησε στο BBC για…

…………………………………………………………………………………………….

 3. Η πρώτη επαφή του με το ρεμπέτικο ήταν…

…………………………………………………………………………………………….

 4. Έκανε έρευνες στην Ελλάδα για κάποιο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα…

 …………………………………………………………………………………………….

 5. Στην Ελλάδα πρόλαβε…

…………………………………………………………………………………………….Β. Συμπληρώστε τα κενά:

Αρχικά ο επόπτης της διδακτορικής μου διατριβής, ο R. F., είχε πολλές επιφυλάξεις, ______________ που του παρουσίασα, επειδή θεωρούσε το ρεμπέτικο _______________. Όμως ο Φ. μου έδωσε την ευκαιρία αυτή να τον πείσω ότι μπορούσε να γίνει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης το ρεμπέτικο, πράγμα που πραγματοποιήθηκε και έκτοτε βγήκε και σε βιβλίο και επιστημονικά άρθρα.

Η αναγέννηση _________________ για το ρεμπέτικο άρχισε επί Χούντας. Θεωρήθηκε αντιχουντική χειρονομία η καλλιέργεια του ρεμπέτικου. Μετά, βέβαια, με την μεταπολίτευση, επί δεύτερης επταετίας περιορίστηκε κάπως, οι επανεκδόσεις ________________ του ρεμπέτικου ελέγχονταν από τη λογοκρισία και έγιναν ορισμένες επεμβάσεις, _____________ η κυκλοφορία ορισμένων τραγουδιών. Οπότε, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έχουμε το φαινόμενο, για το οποίο έχω γράψει ένα άρθρο με τίτλο Το πρασίνισμα του ρεμπέτικου και θα θυμάστε εκείνες τις φωτογραφίες του κυρίου Παπανδρέου στις εφημερίδες _______________________ ενώ τραγουδάει η Σωτηρία Μπέλλου:

(Αλήτη μ΄ είπες) μια βραδιά, χωρίς καμιά αιτία,
μα του αλήτη η καρδιά, δεν σου κρατάει κακία…

Δέστε πόσο παράδοξο είναι αυτό, πια η ρεμπετιά να γίνεται σύμβολο κομματικής ορθοδοξίας, όταν κι ο πρωθυπουργός σε εισαγωγικά ρεμπετίζει, __________________ να εκφράσει την ρεμπετιά…Με το να γίνει νοικοκύρης;Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο με τις λύσεις πατώντας Reb_ticoBBC2.doc.

Καλή δουλειά!!!

Escrito por serfarondas a las 17:05 - 3ο έτος 3º curso - Commentaires [0] - Enlave perm. [#]

Comentarios

Escribir un comentario